Marknadsmyter
På Bok- och bibliotekmässan köpte jag Daniel Ankarloos nya bok Marknadsmyter. Nu är den utläst och här kommer lite kommentarer.
På baksidan av boken står bland annat “Det som skiljer Daniel Ankarloo från andra ekonomer är att han tar dig med, steg för steg. Det är inte den sista tesen som presenteras som sanning, utan du kan följa honom i hans egen undersökning av ett påstående från andra.”
Det är sant, men inte riktigt så enkelt. De två första delarna av boken (av sex) är tunga. För alla oss som varken är ekonomer eller statsvetare så är det inte helt enkelt att följa med i turerna, trots att de är utskrivna. Lite som när man lär sig en ny tur i bugg eller en ny teknik i aikido. Man ser att det fungerar men är inte riktigt säker på hur det gick till.
När man väl har tagit sig genom de två första delarna så går det betydligt lättare. Men de två första delarna behövs för att de sista 4 ska bli begripliga, om man som sagt inte har läst liknande förut.
Om man, som jag har, har hört Daniel tala/hålla föreläsning/samtala/debattera någon gång så är det lätt att höra hans smått ettriga stämma i texten. Det gör behållningen större.
Den, behållningen, dras dock ner en aning av akademiskan. Akademiska kan vara kul men ibland blir det för mycket. Som följande inledning av en mening från sidan 66:
För att förenkla komplexa frågor en aning, så är det min grundläggande antagande för den analys som följer i dessa kapitel, att utvecklignen av den nyinstutionella teoretiska begreppsapparaten är konsekvensen av två olika utvecklingstendenser:
Så långa bör inte meningar vara, och de bör inte ha så många inskjutna bisatser. Det blir bara jobbigt.
Trots allt så är det en läsvärd bok om man är intresserad om modern politisk diskussion. Den är tillsammans med Daniels förra bok “Kris i väldfärdsfrågan” något som alla med makt som säger sig värna välfärdsstaten borde läsa. De utan direkt inflytande borde också läsa den om man vill bevara och utveckla välfärden.
Andra bloggar om: Marknadsmyter, Daniel Ankarloos, nyliberalism, ekonomi