240 veckor
240 veckor. Så länge kan man få studiemedel för högskolestudier i Sverige idag. Nu har till och med DN kommit fram till att det innebär problem för många. Ta en utbildning på 5-5,5 år. Säg matte-svenska-lärare för gymnasiet. Det finns då inte lån eller bidrag till att läsa sommarkursen under sommaren. Arbete under sommaren blir en nödvändighet, arbete som är svårt att få och som man dessutom måste vänta på lönen från.
Givetvis måste det finnas ett tag för hur länge man kan uppbära studiemedel. Men det måste finnas möjlighet till dispens från de reglerna. Relativt generösa dispensregler. För hur samhällsekonomiskt riktigt är det att folk måste avbryta sina studier ett halvår eller år innan färdig examen för att man när man var yngre valde att studera något annat ett år. För att man upptäckte att man inte alls trivdes med inslagen väg eller att man inte klarade av den sortens studier?
Jag tycker också att det är lite konstigt att om man tagit bidraget för en vecka så kan man inte senare ta lånet för samma vecka. Det gör att man taktiskt kan ta både lån och bidrag för säkerhets skull. Så att man kanske överlever när veckorna är slut trots att man inte behvöer. Och på så sätt bygger på skuld och avbetalningsbörda.
Jag har examen efter 4,5 års högskoleutbildning. Jag får inget jobb inom mitt område. Jag ska studera igen till hösten. Som tur är är det bidrag jag då kommer att få från potten på två års folkhögskolestudier istället för högskolestudier. Annars hade jag inte kunnat studera det här året. Istället hade jag fortsatt vara arbetslös, jobbat som timvikarie och haft en allmän osäker tillvaro.
Generösa dispensregler är samhällsekonomiskt riktigt och bra för individen. Dessutom behöver summan ökas över socialbidragsnormen.